Η μνήμη (Τι έμαθα διαβάζοντας το Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο)

1. Οι άνθρωποι με μνήμη υποφέρουν.

2. Η συνήθεια κάνει τον βίο βιωτό. Καλύπτει τα πράγματα με το παρηγορητικό πέπλο της οικειότητας. Η συνήθεια! Τα ρυθμίζει όλα επιδέξια, σιγά σιγά όμως -κι αφήνει στην αρχή τη σκέψη μας να υποφέρει για βδομάδες σε μια κατάσταση προσωρινότητας-, αλλά η σκέψη μας μολαταύτα την αποδέχεται με χαρά, γιατί, χωρίς τη συνήθεια και με τα δικά της μόνο μέσα, η σκέψη μας θα ήταν ανίκανη να κάνει για μας κατοικήσιμο ένα σπίτι.

3. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Η λεπτομέρεια είναι η βάσανος. Ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια (βλ. σημείο αρ. 1).  Ναι, είναι οι μαντλέν βουτηγμένες στο τσάι, ή το καμπαναριό του Κομπραί. ώρες ακίνητος προσπαθώντας να θυμηθώ, νιώθωντας στα κατάβαθά μου εκτάσεις ξανακερδισμένες από τη λήθη ν’ αποστραγγίζονται και να ξαναχτίζονται˙και τότε, αναμφίβολα, με περισσότερη ανησυχία από πρωτύτερα, όταν ζητούσα απ’ τον ξένο να με οδηγήσει, γυρεύω ακόμα το δρόμο μου, στρίβω σ’ ένα στενό… αλλά… αυτό είναι μέσα στην καρδιά μου.

4. Το φιλί της καληνύχτας είναι αδιαπραγμάτευτο. Κι έτσι, αυτό το καληνύχτισμα, που τ’ αγαπούσα τόσο, έφτανα στο σημείο να εύχομαι να καθυστερήσει όσο γινόταν πιο πολύ, για να παραταθεί ο χρόνος της ανάπαυλας όπου δεν είχε ακόμα έρθει…

5. Η τέχνη δεν μιμείται τη ζωή. Η ζωή μιμείται την τέχνη με γελοία αποτελέσματα. Ένας έρωτας του Σουάν. Ένας έρωτας, όχι ο έρωτας.

6. Οι τόποι που γνωρίσαμε δεν ανήκουν μόνο στον κόσμο του χώρου, όπου τους τοποθετούμε για μεγαλύτερη ευκολία […] η ανάμνηση ορισμένης εικόνας δεν είναι παρά ο καημός για ορισμένη στιγμή που πέρασε˙ και τα σπίτια, οι δρόμοι, οι λεωφόροι, όλα είναι φευγαλέα, αλίμονο! σαν τα χρόνια.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s